چاپ این نوشته
در گفتگو با کارشناس دیابت مطرح شد:

تغییر شیوه زندگی و حبوبات، دشمن دیابت / ۵۸ درصد مردم اصفهان کم تحرک هستند

کارشناس دیابت مرکز بهداشت: بیش از نیمی از افرادی که در طول زندگی خود به بیماری دیابت مبتلا می شوند افرادی هستند که علاوه بر اینکه کم تحرک هستند و فعالیت بدنی کمی دارند، از اضافه وزن و چاقی نیز رنج می برند که چاقی و اضافه وزن در بدن باعث مقاومت سلولی نسبت به انسولین شده و باعث ابتلا به دیابت می شود.

کارشناس دیابت مرکز بهداشت اصفهان در گفتگو با صدای سلامت گفت: دیابت از دسته بیماری های غیر واگیر است که باید به آن به شدت توجه شود چرا که عوارض خطرناکی را برای بیمار به همراه دارد.

راحله صادقی افزود: بیماری دیابت شایع ترین بیماری ناشی از اختلال های متابولیک و یکی از مهمترین علل مرگ و میر است. بیماری زایی این عارضه چه از نظر هزینه های درمان و چه به دلیل از کار افتادگی، بسیار بالا و یکی از عمده ترین مسائل بهداشتی درمانی انسانها می باشد که با گسترش شهرنشینی و تغییر شیوه زندگی به سوی بی تحرکی و تغذیه نامناسب اهمیت بیشتری یافته است.

وی ادامه داد: نوع زندگی کم تحرک و تغذیه نامناسب در بروز نوع دو دیابت تعیین کننده است و به همین دلیل ارتقای آگاهی مردم در خصوص هرم غذایی و تغییر عادات غلط تغذیه و تشویق آنان به تحرک و ورزش از اهمیت زیادی برخوردار است.

*دیابت؛ مهمترین علت نابینایی و اصلی ترین عامل قطع عضو و نارسایی مزمن در کلیه

کارشناس دیابت مرکز بهداشت اصفهان با بیان اینکه دیابت یک بیماری مزمن است، گفت: انسان در صورت ابتلا به این بیماری تا آخر عمر درگیر آن خواهد بود و این بیماری مهمترین علت نابینایی و اصلی ترین عامل قطع عضو و نارسایی مزمن در کلیه در سنین ۲۰ تا ۷۰ سالگی است.

راحله صادقی با اشاره به اینکه یکی از گروه های خطر درباره این بیماری مادران باردار هستند؛ اظهار کرد: آن ها می بایست قند ناشتای نرمال داشته باشند و در صورتی که این شاخص بالاتر از ۹۲ باشد با تست های خاص ابتلا به دیابت این مادر باردار اثبات می شود و در دست مراقبت قرار می گیرد.

وی ادامه داد: چنانچه مادری صرفاً در حین بارداری دیابت داشته باشد احتمال این که در آینده مجدداً به این مبتلا بشود و یا این که فرزند دیابتی به دنیا بیاورد زیاد است.

صادقی همچنین خاطرنشان کرد: آمارهای دریافتی از مادران مراجعه کننده حاکی از آن است که ۳ درصد آن ها به دیابت مبتلا می شوند.

وی افزود: عدم تشخیص و درمان به موقع، عوارض سختی برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت.

این کارشناس بیماری دیابت تصریح کرد: مراکز جامعه سلامت ۱۵ سال است که بیماری دیابت را غربالگری می کنند و تا کنون برای ۳۶ هزار اصفهانی در مرکز بهداشت شماره یک اصفهان پرونده تشکیل شده است.

* پیشگیری از دیابت با تغییر شیوه زندگی

وی در همین رابطه افزود: متأسفانه مراجعه به مراکز ما کم است که این برنامه های طرح تحول نظام سلامت پیرامون بیماری های غیرواگیر این کار را تسهیل و غربالگری را سریع تر و جامع تر می کند.

این کارشناس ضمن اشاره به آمارهای جهانی درباره بیماری دیابت گفت: ۷۰ درصد دیابت با تغییر شیوه و روند فیزیکی زندگی قابل پیشگیری است.

راحله صادقی بیان کرد: بر اساس نظام مراقبت که سال ۸۹ و ۹۵ انجام شد، می توانیم بگوئیم که بیش از ۵۸ درصد مردم اصفهان کم تحرک هستند.

صادقی با بیان اینکه بهتر است بدانید که یکی از علل عمده ابتلا به دیابت عدم تحرک کافی است؛ تأکید کرد: با افزایش چربی بدن، مقاومت بدن در اثر هورمون انسولین افزایش می‌یابد. افرادی که اضافه وزن دارند نسبت به افراد طبیعی دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به دیابت هستند و این میزان در افرادی که چاقی شدید دارند، به بیش از ۵۰ برابر می رسد. دیابت، زمینه ساز مرگ زودرس، بیماری های قلبی و کلیوی، سکته مغزی و نابینایی است.

کارشناس شبکه بهداشت اصفهان در تشریح نقش کم تحرکی در ابتلا به دیابت ابراز داشت: بیش از نیمی از افرادی که در طول زندگی خود به بیماری دیابت مبتلا می شوند افرادی هستند که علاوه بر اینکه کم تحرک هستند و فعالیت بدنی کمی دارند، از اضافه وزن و چاقی نیز رنج می برند که چاقی و اضافه وزن در بدن باعث مقاومت سلولی نسبت به انسولین شده و باعث ابتلا به دیابت می شود.

وی پیرامون تغذیه مردم اصفهان هم خاطرنشان کرد: متأسفانه بالای ۸۰ درصد از مردم هم تغذیه نامناسب مصرف می کنند و مصرف کربوهیدرات ها و نان های بدون سبوس نمونه ای از این شیوه تغذیه ای ناصحیح است.

* حبوبات، دشمن دیابت

کارشناس بیماری دیابت همچنین افزود: کارشناسان امر در سال جاری روی حبوبات به عنوان یکی از عوامل پیشگیری بیماری دیابت تأکید زیادی کردند.

صادقی از مردم اصفهان خواست تا به سلامت خود اهمیت بیشتری دهند و در همین رابطه توضیح داد: از هر چهار نفر اصفهانی، یک نفر کبد چرب دارد که متأسفانه در ایران بیشتر از حد استاندارد جهانی مبتلای به کبد چرب داریم و نباید از یاد ببریم که ریز فاکتورهایی مانند کبد چرب عامل مهمی برای ابتلا به دیابت هستند.

وی ادامه داد: در بین مردم ایران چاقی در ناحیه شکمی وجود دارد که علّت آن مصرف زیاد برنج و نان است اما در کشورهایی مانند امریکا چاقی اکثراً در همه بدن نشان داده می شود که علّت آن مصرف بالای گوشت و چربی است.

کارشناس دیابت مرکز بهداشت کلانشهر اصفهان همچنین گفت: بر اساس نتایج آخرین تحقیقات، ژنتیک و فلور طبیعی روده در میزان ابتلای به دیابت نقش مؤثری دارد اما ما در امر ژنتیک و فلور طبیعی کار به خصوصی را نمی توانیم انجام دهیم ولی از طرفی در بسیاری از کارهای به ظاهر ساده و در باطن مهم می توانیم نقش مهمی را ایفا کنیم.

* برای خرید مواد غذایی، بهترین را انتخاب کنید

وی افزود: در بحث غذای سالم ما باید خیلی دقیق عمل کنیم و سالم ترین غذا را برای خانواده خود انتخاب کنیم.

راحله صادقی ادامه داد: شاید برخی بگویند که مواد غذایی رایج در بازار سالم نیستند ولی این مواد غذایی مورد تأیید سازمان غذا و دارو هستند و خانواده ها هم می بایست از بین مواد غذایی موجود سالم ترین آن ها را انتخاب کنند.

این کارشناس در ادامه تشریح کرد: مثلاً وقتی که به مغازه می رویم انتخاب دست خودمان است و می توانیم لبنیات کم چرب را خریداری کنیم؛ پس در چیزی که حق انتخاب داریم بهترین آن را برای خانواده به ارمغان ببریم.

صادقی در پایان گفت: بیان موضوعاتی مانند سالم نبودن مواد غذایی رایج در بازار، دامن زدن به نا امنی غذایی است و این گونه صحبت ها نا امنی غذا را نه کمتر بلکه بیشتر هم می کند.

انتهای پیام/

telegram

Go to TOP